Tel: 01233 720378                                                                      R J Gibbs & Sons Ltd                                                 Email: info@rjgibbs.co.uk

The Mill Tower

We were fortunate to have had the opportunity to convert an old windmill into a residential property.

The build included renovation of the mill tower plus a new barn to the side.

It featured on Channel 4's The Restorarion Man

www.channel4.com/programmes/the-restoration-man

Mike with The Restoration Man, George Clarke

George sent the follwing comment on Twitter:

"@MichaelOGibbs this top bloke was the builder for tonight's show...one of the best restoration builders in the country"

Unfortunately, Nikki, who owned the windmill with her husband Pete, died of cancer before the mill was complete.

Nikki's family have set up a trust in her name with 3 aims: to raise awareness of the HPV vaccine for the prevention of cervical cancer, to make this vaccine available to more girls and to improve pain relief for cancer sufferers.

They would appreciate any support that you can give.

www.nikkistrust.co.uk

27th June 2011

The cap and sails have now been successfully fitted to the top of the Mill tower.

The original cap blew off 95 years ago and so for all involved this was a very special moment.

Before the cap blew off

Designed by David Benge Design Associates

Canterbury Kent

Email: davidbenge@dbda.org.uk

www.dbda.org.uk

The main posts use 9" x 15" timbers and where ever possible will remain on show from the inside of the property.

The barn frame (above) is constructed in oak using traditional methods. 

The Mill cap (below) is built on site with a structurally designed steel and oak framework.

The mill cap cladding is made from Accoya, which is an engineered softwood which has been developed to offer a 50 year guarantee.

www.accoya.com

R J Gibbs & Sons Ltd

14th November 2011

The Mill Tower is now almost finished.

Today was the final day of filming for The Restoration Man and the client has moved in.

And now for the internal shots....

Above: The glass bridge connecting the mill to the new barn

An upstairs living space

The gallery landing

The oak and steel staircase follows the curve of the mill and then twists in the opposite direction at the bottom of the flight...quite a challenge!!

The stairs in the mill tower (above) provided an even greater challenge due to the tapering of the tower as it ascended 

Thanks to everyone who has helped with the build. Our team have been fantastic and the building looks amazing.

Also thank you to everyone who has shown such a great deal of interest in this project.